Altın Takılarda Sanatın İzleri
Altın takılar, tarih boyunca insanlık için zenginliğin, bilgeliğin, ışığın güneşin ve ölümsüzlüğün sembolü olmuştur. Altın takılar, sanat akımlarının özelliklerini, dönemin ruhunu ve toplumsal değerleri her zaman bünyesinde taşımıştır. Sanatın altın takıları etkilemesinin nedenleri şunlardır:
Altın, doğada serbest olarak bulunan ve kolay işlenebilen parlak, yumuşak ve sarı renkte olan bir elementtir. Bu özelliği sayesinde sanatçılar altını farklı şekillerde kullanarak eşsiz eserler ortaya çıkarmışlardır.
Altın, herhangi bir fiziksel zarara uğramaması, yapısal olarak bozulmuş olsa olsa dahi değerini koruması gibi sebepler dolayısıyla uzun vadede düşük risk unsuru taşıyan güvenli bir yatırım aracıdır. Bu nedenle altın takılar, hem süslenme hem de servet biriktirme amaçlarıyla tercih edilen kıymetli parçalardır.
Altın, her zaman önemli ve kıymetli olmuştur. Dünyada az bulunan değerli madenler içerisinde yer alması da önemli bir yere sahip hale gelmesine sebeptir. Bu nedenle altın takılar, hem prestij hem de güç göstergesi olarak da geçmişten günümüze kadar kullanılmıştır.
Altın takılar, sanat akımlarının etkisiyle birçok değişime uğramış ve farklı stiller ortaya çıkmıştır.
Empresyonizm: 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bu sanat akımı ışık ve renk etkilerini doğal bir şekilde yansıtmayı amaçlamış ve bu şekilde altın takıların tasarımı yapılmıştır Empresyonist altın takılar, canlı renklerle bezeli taşlar, inciler ve doğal motifler ön plana çıkmıştır.
Art Nouveau: 1890-1910 yılları arasında popüler olan bu akım, doğadan ilham alan organik ve eğri formları vurgulamıştır. Art Nouveau altın takılar, bitki, hayvan, kadın figürleri ve fantastik unsurları bünyesinde bulundurur. Bu takılar, altının yanında opal, zümrüt, yakut gibi renkli taşlarla tasarım yapıldığı görülmüştür.
Art Deco: 1920-1930 yılları arasında etkili olan bu sanat akımı geometrik ve simetrik şekilleri ön plana çıkarmayı hedeflemiştir. Art Deco sanatıyla altın takılar, modern ve şık bir görünüm kazanmıştır. Bu takılar, altının yanında platin, elmas, safir, oniks gibi değerli taşlarla birlikte kullanılmıştır.
Fovizm: 1905-1910 yılları arasında gelişen bu akım, salt renkleri duyguları ifade etmek için araç olarak kullanmıştır. Fovist altın takılar, parlak ve canlı renklerle daha çok ön plana çıkmasını sağlamıştır. Fovizm sanatından ötürü altın takılarda, turkuaz, mercan, ametist gibi taşlarda kullanılmıştır.