Pırlantanın Oluşum Şekli ve Tarihi
Pırlantanın Oluşum Şekli ve Tarihi
Pırlanta, elmasın belirli bir şekilde kesilmesiyle elde edilen değerli nadide bulunan bir taştır. Elmas, doğada karbon elementinin yüksek basınç ve sıcaklık altında kristalleşmesiyle meydana gelir.
M.Ö. 800-1000 yılları arasında Hindistan'da elmasın ilk defa bulunduğu düşünülmektedir. Daha sonra Büyük İskender'in Hindistan'dan Avrupa'ya elmas getirmesiyle elmas ticareti büyük çapta ilgi görerek büyümüştür. Elmasın takı olarak kullanımı ise 11. yüzyılda Macar bir kraliçenin tacında pırlanta tercih etmesiyle başlamıştır. Elmasın pırlantaya dönüşmesi için ise 14. yüzyılda Venedik'te ilk elmas kesimi yapılarak gerçekleşir. Bu kesim, elmasın doğal şekline yakın olan nokta kesimidir. Daha sonra gül kesimi, Peruzzi kesimi, yuvarlak kesim gibi farklı kesim şekilleri geliştirilir.
Pırlanta, aynı zamanda dünyanın en büyük ham elması olan Cullinan Pırlanta gibi bazı ünlü pırlantalara da ev sahipliği yapar. Pırlanta, doğada bulunan en sert maden olması, ışığı yansıtması ve farklı renklerde olabilmesi gibi özellikleriyle insanlar tarafından çok değerli görülür ve sonsuz aşkın, sadakatin, güzelliğin ve zarafetin sembolü haline gelir.
Elmasın pırlantaya dönüşmesi için ise özel bir işlemden geçmesi gerekir. Bu işlem şöyle sırasıyla şu şeklide gerçekleşir:
- Elmas, toprak altında veya su yataklarında bulunur. Bulunan elmaslar, kum, balçık ve diğer minerallerden ayrıştırılır.
- Elmasın kalitesi, rengi, berraklığı, ağırlığı ve şekli belirlenir. Bu özellikler pırlantanın değerini etkiler.
- Elmas, pırlanta kesimine uygun bir şekilde işaretlenir. Pırlanta kesimi yapılrken, elmasın ışığı en iyi şekilde yansıtacak şekilde olması dikkate alınarak 57 yüzeye bölünmesidir.
- Elmas, özel bir tezgah üzerinde döndürülerek kesilir. Kesim işlemi sırasında elmas tozu kullanılır. Kesim işlemi çok hassas ve dikkatli yapılmalıdır.
- Kesilen elmas, cilalanarak parlatılır. Cilalama işlemi sırasında asitli bir sıvıda bekletilir. Cilalama işlemi pırlantanın parlaklığını arttırır.
- Cilalanan pırlanta, son bir kez kontrol edilir ve sertifikalandırılır. Sertifika, pırlantanın özelliklerini ve kalitesini belgeleyen bir belgedir.
Etiketler: hakan mücevherat, alyans ,yüzük, takı, pırlanta, kolye, bileklik, küpe
Eylül 23, 2023
Listeye dön